DRŽAVA JE MAĆEHA HRVATSKIM OTOCIMA🫵

Život na otocima, ma koliko jadranski otoci čarobni bili, teži je i skuplji od života na kopnu, a na udaljenijima nerijetko i surov. Život na otocima i bila je glavna tema tribine regionalnog bloka PGS/IDS/Unija Kvarnera što je večeras održana u Cresu. Zakon o otocima, donesen u Saboru početkom 2000-ih,a

u čemu je jednu od ključnih uloga imao predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, rezultirao je pozitivnim efektima, ali je posljednja dva mandata  Vlada RH znatno smanjila proračunska izdvajanja za otoke i drastično snizila kvalitetu života na njima.
Kad tome dodamo potpuno centralizirani državni sustav, dolazimo do onoga što imamo, odnosno nemamo danas: nedostaje liječnika, javnih službi, prometna povezanost loša je, komunalna opremljenost najčešće siromašna, a kulturni i društveni život u najvećem dijelu otoka nepostojeć. Sve to istaknuli su večeras u Cresu Darijo Vasilić (PGS), Marko Boras Mandić (UK) i Tajana Masovčić (IDS).
Rješenja nagomilanih problema brojna su, a jedan od nužnih preduvjeta za to jest decentralizacija ovlasti i sredstava te kudikamo viša izdvanja iz državnog proračuna za hrvatske otoke.
#unijakvarnera #pgs #ids #kvarner #cres #otoci #izbori #izbori2024 #sabor