Boras Mandić, Rinčić, Popović: Aktualna politika vodi Zračnu luku Rijeka u propast

Autor: PODUCKUN.net - Marina Pauletić
Rijeka - „Zračna luka Rijeka suočava se s ozbiljnim izazovima. U posljednjem razdoblju, broj putnika značajno je opao, što je zabrinjavajuće. Kada usporedimo trenutne brojke s rekordnom 2019. godinom, primjećujemo pad od čak 21%. Ovi rezultati stavljaju Zračnu luku Rijeka u nepovoljan položaj u usporedbi s drugim zračnim lukama u Hrvatskoj, poput Splita, Dubrovnika, Zagreba, Zadra i Pule, koje bilježe pozitivan trend rasta. Pula ima skoro 4 puta veći promet od zračne luke Rijeka a Zadar čak 8 puta!“, uvodno je naglasio Marko Boras Mandić, predsjednik Županijske skupštine PGŽ i predsjednik Unije Kvarnera na zajedničkoj konferenciji za novinare Unije Kvarnera i nezavisnih vijećnika te nastavio kako ovo nije samo problem Zračne luke Rijeka, već i šireg turističkog sektora u našoj regiji.

Udruženo oglašavanje je ključno za privlačenje putnika, a Turistička zajednica Kvarner i Županija dijele odgovornost za promociju našeg aerodroma. Međutim, nedostatak komunikacije između tih institucija i zračne luke - kako je nedavno vidljivo na tematskoj Županijskoj sjednici o riječkom aerodromu - predstavlja ozbiljan problem koji zahtijeva hitne korake za rješavanje.

„Iz iskustva rada u izvršnoj vlasti Primorsko- goranske županije na temi Zračne luke Rijeka mogu s punom odgovornosti zaključiti, da nažalost, niti župana Primorsko-goranske županije niti direktoricu Turističke zajednice Kvarner tema Zračne luke Rijeka - ne zanima. Posljedice osjećaju građani, gospodarstvo i turizam. Moramo biti svjesni da postoji realna opasnost da se suočimo s potpunom stagnacijom pa čak i zatvaranjem našeg aerodroma“, upozorio je Boras Mandić te istaknuo kako, „Zračna luka Rijeka ima ogromni potencijal za razvoj, modernizaciju, rast prometa i cjelogodišnje poslovanje samo je trenutno jako čvrsto zavezana konopcima nesposobne politike“.

Iva Rinčić, nezavisna vijećnica u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću Grada Rijeke nastavila je kako se ovih dana suočavamo s alarmantnim podacima o lošem prometu Zračne luke Rijeka, no takvi rezultati nisu više iznenađenje, „Dok god se ne promijeni način upravljanja ovim trokutom - državom, vlasnicima na lokalnoj i regionalnoj razini, te upravom Zračne luke Rijeka - ne možemo očekivati pozitivne promjene“.

Dovoljno je pogledati zapisnike Nadzornog odbora i Revizijskog odbora Zračne luke na njihovim web stranicama da shvatimo da se ne posvećuje dovoljno ozbiljnosti ovoj važnoj instituciji. Većinski vlasnik – država - često ostaje neaktivan, dok broj putnika opada. „Županija i Turistička zajednica hvale se ulaganjima u oglašavanje, dok ostali mali vlasnici, poput Crikvenice, Krka, Omišlja, Opatije i Rijeke, čekaju bez djelovanja“, naglasila je Rinčić te nastavila kako u Hrvatskoj postoje i druge zračne luke sa sličnom vlasničkom strukturom, ali nadležna Ministarstva često ne pokazuju interes za ravnomjeran razvoj tih aerodroma.

„Zračna luka Rijeka je ključna za građane Primorsko-goranske županije i grada Rijeke stoga se pitam postoji li politička volja da se stanje popravi i zaustave negativni trendovi? Zašto župan i gradonačelnik Rijeke nisu tražili od države da prenesu vlasništvo i preuzmu odgovornost?“, upitala se gradska i županijska vijećnica te nastavila kao sadašnji prioritet ne bi trebao biti samo povećanje broja putnika tijekom turističke sezone, već i uspostavljanje redovne linije s europskim čvorištem tijekom cijele godine.

U svijetu gdje se smanjenje emisije ugljika do 2050. godine postavlja kao cilj, gdje se razvijaju nove tehnologije i teži intermodalnoj povezanosti, trebamo se fokusirati na budućnost i osigurati da Zračna luka Rijeka odražava suvremene potrebe putnika. „Vrijeme je da prepoznamo važnost naše zračne luke i poduzmemo korake prema njezinom napretku“, naglasila je Rinčić.

Boris Popović, nezavisni županijski vijećnik je istaknuo: „Istina je bolna, ali moramo se suočiti s njom. Naša zračna luka trenutno igra gotovo neprimjetnu ulogu u zračnom putničkom prometu u Republici Hrvatskoj. Naime, manje od 2% putnika odabire našu zračnu luku kao svoju ulaznu točku u zemlju. Dok Zadar proslavlja milijuntog putnika mjesec dana ranije nego prošle godine, promet Zadra u kolovozu premašuje cijelu godinu riječke zračne luke“.

Objasnio je kako Plan razvoja turizma u Primorsko-goranskoj županiji do 2030. godine ističe svjetske trendove u turizmu gdje je udio zračnog prometa u ukupnom broju putnika porastao s 46% u 2000. na 59% u 2019. godini, dok je kopneni promet smanjen s 49% na 35% u istom razdoblju.

„Venecija je konkretan primjer i destinacija u blizini koja potvrđuje ovu prometnu promjenu gdje gotovo 50% turista dolazi zrakoplovima, a samo manji dio cestovnom infrastrukturom. Dakle, zračni promet je nezaobilazan“, objasnio je Popović te naglasio kako sa Zračnom lukom Rijeka trebamo razvijati i elitni turizam kao i goste koji borave tijekom cijele godine.

„Zračna luka Rijeka postaje sve važnija kako bismo ostali konkurentni u šestom inovacijskom valu koji je započeo 2020. godine a još je Aristotel rekao da je svaki problem u svojoj biti kadrovski problem stoga je lako zaključiti kako ritam naše županije i grada može dovesti do zaostajanja ili uspjeha“, istaknuo je županijski vijećnik.

„Zaključno, trebamo biti svjesni da je zatvaranje Zračne luke Rijeka, prema čemu idemo s ovakvom politikom, užasan scenarij koji bi imao ozbiljne negativne posljedice za sve nas te je sada definitivno vrijeme da se poduzmu konkretne mjere za rast, modernizaciju i osiguranje cjelogodišnjeg poslovanja Zračne luke Rijeka“, zaključio je Boras Mandić zajedničku pressicu Unije Kvarnera i nezavisnih vijećnika Rinčić i Popović.