Otvoreno pismo: Turizam u Primorsko-goranskoj županiji - Izazovi, pitanja i (ne)odluke


Iz godine u godinu negdje ovako početkom rujna župan Komadina i direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Peršić Živadinov održavaju tiskovne na kojima iščitavaju broj noćenja i dolazaka turista. Očekivano, kada brojke bilježe rast, ističu svoju nenadmašnu ulogu u tom uspjehu. Međutim, kada su brojke u stagnaciji ili padu, onda se to zgodno pripisuje globalnim trendovima.

Kritičko sagledavanje stanja i objektivna analiza nisu ni u primisli a kamoli propitkivanje vlastitih (ne)odluka koju su tome pridonijele. Dakle – kada sve štima – mi smo a kada ne – oni su. Zgodna politika moram primijetili no, s obzirom na zaostajanje za ostalim turističkim regijama, imam potrebu i odgovornost postaviti vrlo konkretna pitanja. 

Dakle, poštovani župane Primorsko-goranske županije i poštovana direktorice TZ-a, u moje osobno ime a vjerujem i u ime mnogih građana Kvarnera i Gorskog kotara, zanima me sljedeće:

 

  1. Zračna luka Rijeka: Zašto jedino Zračna luka Rijeka bilježi pad putničkog prometa dok druge zračne luke u Hrvatskoj ostvaruju rekordne brojke? Kako objašnjavate nedostatak ugovorenih linija u usporedbi s drugim destinacijama poput Zadra ili Pule? 
  1. Nautički turizam: Zašto je nautički turizam u Dalmaciji razvijeniji nego u Kvarneru? Da li je jedan od razloga loša avio povezanost s našom destinacijom? 
  1. Zabavni parkovi: Na području Kvarnera nema niti jednog zabavno-turističkog parka poput onih u Istri ili Dalmaciji. Zašto? 
  1. Oglašavanje na plažama: Zašto se na oglasnim panoima na plažama na Kvarneru, koncesionirane od strane županije, oglašavaju pretežito destinacije u Sloveniji poput Postojnske jame i Lipica umjesto da se oglašavaju prirodne i turističke destinacije s Kvarnera i Gorskog kotara? 
  1. Platak: Zašto se od strane TZK i PGŽ ne promovira, snažno i vidljivo, najveća županijska investicija turistički, sportski i izletnički centar Platak? 
  1. Žičara na Platku: Zašto nova žičara na Platku nije ovog ljeta u funkciji kao turistička panoramska atrakcija, iako je dovršetak bio najavljen prošle godine? 
  1. Projekt žičare Učka: Zašto projekt žičare Učka, čiji je dionik i Županija, stoji samo kao crtež na papiru? 
  1. NP Risnjak: Nacionalni park Risnjak, smješten u srcu Gorskog kotara, ima najmanje posjetila od svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, unatoč svojoj jedinstvenoj prirodnoj ljepoti. Kako TZK planira poboljšati promociju? 
  1. Prometni problemi na Krku: Kako (i kada) planiramo riješiti totalni prometni kolaps i nesnosne gužve na otoku Krku i zašto Županija i TZ Kvarnera šute o tome? 
  1. Kultura i turizam: Obnovljeni kašteli i tvrđave u projektu "Putevima Frankopana" manje su posjećeni u usporedbi s drugim sličnim atrakcijama. Kako ćemo privući više posjetitelja? 
  1. Brendiranje Kvarnera: Zašto je brendiranje i prepoznatljivost Kvarnera toliko inferiorna u odnosu na Istru ili Dalmaciju? 
  1. Pozicija Kvarnera u turizmu: Zašto je Kvarner izgubio poziciju broj 2. u ostvarenom turističkom prometu u Hrvatskoj?  
  1. Rast turističkog prometa: Zašto druge turističke regije bilježe veći rast turističkog prometa u odnosu na Kvarner? 
  1. Automotodrom Grobnik: Zašto automotodrom Grobnik nije u funkciji velikih sportsko turističkih manifestacija?  
  1. Koncerti i manifestacije: Zašto na području Kvarnera nema velikih glazbenih koncerata i manifestacija poput sličnih u Puli ili Splitu? 
  1. Guvernerova palača: Zašto Guvernerova palača u Rijeci, u vlasništvu županije, često turiste dočekuje zatvorenih vratiju? 
  1. Kruzeri: Zašto Rijeka i Kvarner imaju najmanji promet velikih kruzera na Jadranu? 
  1. Turistički sadržaji u Gorskom kotaru: Zašto na području Gorskog kotara nema turističkih adrenalinskih parkova poput onih u Lici ili Sloveniji? 
  1. Bungee jumping: Zašto poput Zadarske ili Šibenske županije nemamo tu vrstu adrenalinske turističke ponude?  
  1. Planinarski domovi: Zašto planinarski domovi na Snježniku i Risnjaku stoje napušteni i zatvoreni dok se slični objekti na Velebitu obnavljaju i stavljaju u funkciju turizma? 
  1. Alohtona divljač: Zašto županija ne može riješiti problem alohtone divljači na kvarnerskim otocima i sačuvati tradicionalno ovčarstvo kao dio turističkog proizvoda? 
  1. Potpora OPG-ovima: Zašto druge županije imaju znatno više OPG-ova i kvalitetnije brendiraju i nude turistima autohtone prehrambene proizvode? 
  1. Prodajni punkt (tržnica) za OPG-ove: Zašto županija nema punkt gdje svi kvarnerski i goranski OPG-ovi mogu građanima i turistima ponuditi svoje sadržaje? 
  1. Biciklističke staze: Zašto nemamo više turističkih biciklističkih staza u usporedbi s drugim regijama? 
  1. Avio linija s Dubrovnikom: Razmatramo li uspostavu svakodnevne domaće avio linije između Rijeke i Dubrovnika kako bismo turistima ponudili dodatni sadržaj i povezali turističke regije? 
  1. Sportski turizam: Kako planiramo poticati razvoj sportskog turizma i osigurati npr. nogometne terene za pripreme sportskih momčadi poput Istre i Dalmacije? 
  1. Suradnja s drugim regijama: Kako planiramo poboljšati suradnju s drugim regijama u turističkom sektoru? 
  1. Kapaciteti kampova u Gorskom kotaru: Zašto druge kopnene županije imaju više kampova i sličnih turističkih sadržaja u usporedbi s Gorskim kotarom? 
  1. Centar za bjeloglave supove u Belom: Zašto Sokolarski centar kod Šibenika ima više posjetitelja od sličnog Centra za bjeloglave supove u Belome? 
  1. Krovno pitanje: I zadnje pitanje – Zašto svi drugi mogu a naša županija i povezane institucije ne mogu? 

Ovo su pitanja koja zahtijevaju konkretne odgovore i akcije. Gdje je problem  - u našoj županiji ili u ljudima koji nas vode? Potencijal imamo, resurse imamo. Međutim, imati plodno tlo ne znači da ćeš automatski imati i plodan vinograd. Potreban je trud, ulaganje, znanje. Stvaranje. Gdje nema stvaranja i napretka, i na najplodnije tlo dođe korov i sve uništi. Pa mene sada zanima  - da li naša županija nema plodno tlo ili je izostalo ovo drugo? 

Možda bi početak bio da umjesto godišnjih iščitavanja statističkih podataka krenemo kritički sagledavati stanje turizma u našoj županiji i krenemo rješavati probleme. Prihvatimo situaciju kakva je a ne kakvu bi mi (možda) željeli da bude. Jedan od koraka je definitivno davanje odgovora na gore postavljena pitanja.

Marko Boras Mandić, predsjednik Unije Kvarnera i predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije