S tiskovne konferencije Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Grada Rijeke - Unija Kvarner, Akcija mladih, Maša Magzan i Iva Rinčić

Robert Salečić:

Uvijek smo i uvijek ćemo jasno i javno postaviti uvijete za podršku rebalansu. Na predloženi prijedlog rebalansa proračuna podnijeti ćemo niz amandmana, te političkih uvjeta:

Uvjeti vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera za podržavanje 2. rebalansa na proračun za 2023. godinu:

1.      Dodavanje sredstava za besplatne radne bilježnice za svih 8000 učenika osnovnih škola, od prvog do osmog razreda temeljem dogovora prilikom izglasavanja proračuna.


2.      Donošenje Odluke o prodaji 5 posto dionica HNK Rijeka na sjednici u rujnu ili listopadu. Pristajemo na mogućnost da odluku  usuglasimo u trokutu vijećnici – Grad – Klub prije donošenja odluke na vijeće
3.      Tražimo dodatna sredstava za hitno dodatno uređenje područja bivšeg kampa Preluk
4.      Donaciju KBC Rijeka – Odjelu za oralnu kirurgiju koji pohodi veliki broj naših sugrađana
5.      Hitan pronalazak alternativne lokacije garaže Autotroleja, odustajanje od ideje bivšeg direktora Autotroleja da se na Školjiću izgradi garaža i radionica za Autotrolej, te da se organizira javna rasprava o budućem javnom prostoru na Školjiću uz Rječinu
6.      Hitan sastanak za spas Riječkih tržnica
7.      Donošenje Akcijskog plana za upis neupisane djece u dječje vrtiće Grada Rijeke
8.      Hitno izvršenje izglasanih amandmana Kluba vijećnika Mosta i Nezavisnih vijećnica Rinčić i Magzan
9.      Tražimo i da se prihvate amandmani vijećnica Magzan i Rinčić, a sada i kolegica iz Kluba: 
10.  Uvođenje Nagrade Žena godine Grada Rijeke
11.  Subvencija poduzetnicima za pokriće fiksnog dijela naknade za prijavu projekata
12.  Poticanje (samo)zapošljavanja žena
13.  Revitalizacija Vox Populi, prvog govorničkog kutka u Hrvatskoj

Iva Rinčić osvrnula na osnivanje novog kluba Gradskog vijeća Grada Rijeka.

„Prije nekoliko dana predsjednici Vijeća smo uputili smo i obavijest o osnivanju novog kluba pod nazivom Akcija mladih, Unija Kvarner, Maša Magzan i Iva Rinčić. Prvi razlog osnivanja Kluba vrlo je pragmatičan, prema Poslovniku o radu Gradskog vijeća, klub ima puno više prilika i prostora komunicirati ideje, prijedloge i rješenja. U životu, pa i u politici ne dobijemo ono što mislimo da nam pripada, nego ono što komuniciramo i za što se izborimo. Koliko god smo svjesni da svako udruživanje nosi i neki kompromis, vjerujemo da ćemo udruženo još snažnije komunicirati naše stavove te postići veću vidljivost ideja i prijedloga.

Svi smo mi već bili ranije u klubovima vijeća, no i surađivali smo na nekim pitanjima važnim za grad i koja su dio naših političkih programa. Osim pragmatičnih razloga, klub ima i određenu simboliku snage, riječ club znači toljaga. Ne znači naravno da ćemo udarati toljagom – dapače, bit ćemo kooperativni i konstruktivni kad god je moguće, ali isto tako i nemilosrdni prema nemaru i zanemarivanju interesa Grada Rijeke i njegovih građana. Konačno, ne manje važno, želimo pokazati da je suradnja moguća bez obzira na stranačku, odnosno ne-stranačku pripadnost, te da postoje pojedinci i političke opcije koje nisu kompromitirane vlastitim interesima. Kao predsjednica kluba osjećam odgovornost i unaprijed zahvaljujem svim članovima kluba, ali i drugim vijećnicima na pomoći i povjerenju. Klub shvaćamo kao radnu platformu, u kojoj članovi imaju potpunu slobodu vlastitog djelovanja. Na suradnju pozivamo i sve druge kojima je Rijeka važna, jer kao što ovaj klub ima slobodu djelovanja, vjerujemo da i u drugim opcijama postoje pojedinci dovoljno otvoreni i neopterećeni stegom svojih čelnika. Ovakva platforma, koja okuplja više stranaka, ali više nezavisnih, zametak je onoga što odavno priželjkujemo i za što se zalažemo - slobodu vijećnika kod glasanja, ali i punu odgovornost za odluke. Ujedno bih pozvala građane, kao i članove mjesnih odbora da nam se kao i do sada javljaju sa svojim upitima i problemima, ali i mogućim prijedlozima rješenja. Novi ritam grada nažalost nije donio boljitak gradu pomak, baš obratno, no svjesni smo da upravo okupljeni, povezani i angažirani naš grad možemo učiniti boljim mjestom za život.

Vedran Vivoda:

Kao što vam je poznato Gradskom vijeću Grada Rijeke upućen je novi prijedlog drugih izmjena i dopuna proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu.

Kao što smo i ranije naglašavali prvi i osnovni uvjet za početak razgovora o proračunu je otvorena komunikacija, a ne ucjene. Pogotovo ucjene ljudskim sudbinama. Tu prije svega mislim na stavljanje potpisa na Kolektivne ugovore sa radnicima u gradskim dječjim vrtićima i radnicima u javnoj vatrogasnoj postrojbi, te izvršenje prihvaćenih amandmana na proračun za 2023. godinu i  realizacija dogovorenih projekata u sklopu donesenog proračuna za 2023. godinu.

Možemo konstatirati da je gradonačelnik svojim postupkom priznao da samo bili u pravu, te da Rebalans i donošenje Kolektivnih ugovora nisu povezani, te je sukladno našem zahtjevu pregovore sa sindikatima okončao prije izglasavanja rebalansa na proračuna za 2023. godinu i stavio svoj potpis na Kolektivne ugovore.  S obzirom na to, djelatnici će osjetiti povećanja plaća na isplati plaće u srpnju. Kao što smo već rekli, isplata dogovorenih prava ne može, i neće nikada biti dovedena u pitanje, pogotovo ne ne izglasavanjem rebalansa.

Uz to zadnjih mjesec dana bili smo i svjedoci početka izvršavanja naših amandmana i projekata poput zapošljavanja dodatnog logopeda, uređenje šetnice Zapad, povećanje sredstava za dadilje, priprema za nabavu radnih bilježnica od 1-4 razreda ili šest dodatnih skupina produženog boravka nego 2022. godine. Nove skupine dobile su osnovne škole Fran Franković, Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Trsat, Turnić i Ivan Zajc. U rebalansu je i napokon izrada studije za odvojeno prikupljanje bio otpada što uključuje i razmatranje lokacija za buduću kompostanu, uređenje Mihanovićeve ulice te uređenje kompleksa Dvorane Mladosti što je bio jedan od uvjeta za prihvaćanje proračuna 2023.

To su sve bili jasni preduvjeti da bi Akcija mladih i Unija Kvarnera uopće započeli razgovore oko podrške novom rebalansu proračuna Grada Rijeke. Obzirom da su se javno naglašeni uvjeti izvršili ili su u procesu izvršenja možemo potvrdi da razgovaramo sa Gradonačelnikom, no dug je put ispred nas.

Maša Magzan se osvrnula na izbor ravnatelja/ice MGRi, s obzirom da je točka izbora prvo bila stavljanja na Dnevni red, a potom povučena. Riječ je o novoj epizodi upravljačke krize u riječkoj kulturi u Rijeci. Na vrlo slična način, kao sto je unesen pravni nered u grad i kazalište ministričinim vetom na zakonitu odluku GV za smjenom intendanta HNK, u Muzeju Grada Rijeke se stvorio pravni nered jer se izbor ravnatelja ne rješava od rujna 2022., a situacija postaje sve bizarnija.

Sportskim rječnikom:

1. rujan 2022. - neriješen rezultat (nijedna od 3 kandidatkinje nije dobila većinu UV), natječaj poništen

2. veljača 2023.- snažna podrška Filipovića i Krpan za kandidatkinju Žigo (iako Ema Makarun ima podršku kolektiva, no to se ignorira) - nakon burne rasprave, točka se povlači sa GV

3. Nakon toga nikad razjašnjeni prijedlog ravnatelja u liku dubrovačkog psihologa, no ni to ne prolazi na GV

4. Zadnji natječaj kojeg je pokrenuo Vinko Ivić iz Zagreba kao VD ravnatelj, opet stvari vraća na neriješeno - UV suzdržan oko sva 3 kandidata!

Popis apsurda je značajan: Ema Makarun se i dalje ignorira kao opcija, Žigo odjednom nije više nije stručna ni kvalitetna za vođenje ove ustanove kao sto se ranije tvrdilo, a trećeg kandidata se ni ne spominje. Neobično je da su svi članovi UV suzdržani oko svih kandidata, a zanimljivo da je g. Ivić nakon odlaska u mirovinu iz Muzeja Grada Zagreba ostaje na tom mjestu kao v.d. još dvije godine uslijed nekoliko neuspješnih natječaja za ravnatelja. Radi li se o još jednom diktatu iz Zagreba kao u slučaju HNK ili pukom primjeru netransparentnog političkog kadroviranja na lokalnoj razini, tek će se vidjeti, no jedno je sigurno - budući da novi Statut Muzeja omogućava gradonačelniku da smijeni člana UV „ako se ne pridržava uputa i smjernica onoga koje ga je izabralo, odnosno imenovalo,“ u priči oko izbora ravnatelja/ice Muzeja dominira deficit demokracije, logike i struke, a sudbina najvećeg i najkompleksnijeg muzeja u rukama je političkih interesa i kombinacija koje prelaze u igre bez granica.

Nedjelja, 9. srpnja 2023., Korzo kod Radio Rijeke 

Sudjelovali su:
Robert Salečić (Unija Kvarnera)
Vedran Vivoda (Akcija mladih)
Maša Magzan, nezavisna vijećnica
Iva Rinčić, nezavisna vijećnica