Oko 300 Riječana izašlo na prosvjed zbog premlaćivanja na Platku: “Stop normalizaciji nasilja!” -Foto Vedran Karuza

Filip Brnelić-Novi List

Hladnoća i bura nisu spriječili Riječanke i Riječane da pošalju poruku protiv normalizacije nasilja u društvu RIJEKA

– Tristotinjak ljudi skupilo se na prosvjedu “Sigurnost, a ne nasilje” da bi osudilo slučaj premlaćivanja na Platku i posljedičnu reakciju policije. Hladnoća i bura nisu spriječili Riječanke i Riječane da pošalju poruku protiv normalizacije nasilja u društvu te zatraže od institucija da počnu raditi svoj posao.

Prosvjed se zbiva i organizaciji riječkog ogranka stranke Možemo i Unije Kvarnera, čiji su predstavnici naveli kako primjer brutalnosti s Platka nije izolirani događaj te dali podršku žrtvama u njihovoj borbi za pravdu. Predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić ustvrdio je da je već ulazak motornim vozilom među ljude na skijalište “terorizam”. Napadnuti su pripadnici HGSS-a koji su naši heroji, a javnost je s pravom šokirana porukom da je riječ o remećenju javnog reda i mira, kazao je. Nebojša Zelič (Možemo!) rekao je kako je sad vrijeme za prosvjed, upravo zato što nije bilo tragičnog raspleta.

Često se prosvjeduje tek nakon tragičnih događaja, a sad upozoravamo na vrijeme, dodao je.

 “Nasilje se normalizira i čini i u naše ime i na hrvatskim granicama. U naše ime tuku ljude, a to se tolerira i institucionalno podržava”, zaključio je Zelič. Članica SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava Lorena Zec upozorila je i na problem nasilja nad ženama i femicida u hrvatskom društvu. Takvo nasilje često ostaje nekažnjeno ili se počinitelje pušta na slobodu tijekom postupka, rekla je dodavši kako je potrebna sigurnost za žene i za sve građane.