Unija Kvarnera protiv uvođenja novih poreza u turizmu

Autor: Marin Aničić  Torpedo media

Unija Kvarnera najoštrije osuđuje program novih mjera koje dolaze od strane SDP-ovih saborskih zastupnika, poručili su iz stranke.

Rijeka – Unija Kvarnera danas je u Rijeci održala konferenciju za medije na kojoj je iznijela svoje mišljenje o uvođenju novih poreza u turizmu.

„Prijedlog SDP-a i HUP-a o dodatnom oporezivanju iznajmljivanja smještaja turistima kako bi se povećali prihodi jedinica lokalne samouprave, a rasteretila davanja poslodavaca na plaće zaposlenika nepromišljen je i u konačnici štetan“, smatraju iz Unije.

„Osnovni prihod jedinica lokalne samouprave je porez na dohodak od nesamostalnog rada i samostalne djelatnosti. Taj porez se uplaćuje u lokalni proračun temeljem mjesta prebivališta zaposlenika. To znači da svaki stanovnik općine ili grada s mjestom

 prebivališta u istoj jedinici lokalne samouprave u kojoj ima smještajni kapacitet već plaća porez na 1. dohodak toj JLS. Vlasnici nekretnina koji nemaju prebivalište na području JLS na kojemu imaju nekretninu, stan za provođenje slobodnog vremena, svojim porezom na dohodak doprinose onoj JLS u kojoj imaju prebivalište, a ne u onoj u kojoj imaju drugu nekretninu“, pojasnili su dalje.

„Unija Kvarnera najoštrije osuđuje program novih mjera koje dolaze od strane SDP-ovih saborskih zastupnika, koji su mahom bivši ministri iz vlade Zorana Milanovića. Smatraju da će ova mjera još više pridonijeti oslabljivanju privrede i odlasku ljudi iz Hrvatske“, zaključili su iz Unije Kvarnera.

Što su nam rekli Marko Boras Mandić i Nedo Pinezić pogledajte u video prilogu.