Riječki prosvjed "Dosta"

Ovotjedni skup u Rijeci, za razliku od zagrebačkog, je bio više ultraljevičarski partijski skup a manje skup podrške borbi za prava žena.
Šteta.
No to nas ne treba usmjeravati vezano za temu. Žene su kroz cijelu povijest bile gažene i tretirane inferiornim bićima. Nažalost i danas imamo fundementalistički pristup 

prema ženama, na istoku ih se i dan dana pokriva burkama i ne dozvoljava da npr polažu vozački ili da idu na utakmice ili da sjede s muškarcima u školi u klupama. Kao stranka moramo bezrezervno podržavati napredne europske i zapadne zakonske okvire koji su dali ženama PUNA I POTPUNA PRAVA da budu ravnopravne i da apsolutno samostalno mogu odlučivati o svemu! O pravu na školovanje, o pravu na rad, o potpunoj društvenoj inkluziji, o pravu glasa, o pravu odlučivanja o svojem tijelu, o pravu na kontracepciju i zaključno o pravu na pobačaj. Vjerujem da ne postoji ni jedna žena na svijetu koja želi pobačaj ili koja ciljano ide da joj netko kopa i struže po tijelu. Ali žena mora imati pravo da samostalno donese odluku.
Mi muškarci nemamo stvari, ne krvarimo svaki mjesec, ne nosimo trudnoću, ne prolazimo najveće bolove pri porodu, ne dojimo, ne prolazimo posttrudnčki stres, ne budimo se svakih 2-3 sata, ne prolazimo nepravdu na poslu kad poslodavcu kažemo da smo trudni, ne kuhamo s jednom rukom dok s drugom držimo dijete. I zato mi muškarci nemamo pravo odlučivati o trudnoći ili ne! Kad svemu tome dodamo teške teme kao što su bolest ili silovanje onda apsolutno kao društvo moramo našim ženama dati svo pravo svijeta da im NITKO na svjetu niti ne pomisli uskratiti SLOBODU odlučivanja! A umjesto ovih nazadnih skupova gdje dominiraju totalitarne ideologije potrudimo se da svaka žena ima sva prava i ravnopravnost, da svaki silovatelj i nasilnik vidi svijetlo sunca samo na TV ekranu, da crkva slijedi Isusov put a ne da maltretira žene ispred bolnica, da poslodavac omogući ženi sva ona prava koja omogucava i sebi prilikom isplata dividendi.
Ako od žene tražimo da na nam podari najveće veselje i sreću rođenjem dijeteta onda kao društvo učinimo SVE da žena to veseljem, svojom voljom i radošću i može učiniti ❤️❤️
Marko Boras Mandić