Od Vlade hitno tražimo da osnuje fond za nadoknadu štete koju su prouzročili migranti

Građani se opravdano bolje za svoju imovinu koju su godinama stjecali, a praktički bez svega ostaju preko noći. Slike koje su vidljive  užasavaju štete su sve veće i panika se uvlači prvenstveno u zabačena sela – rekao je član Senata Unije Kvarnera Goran Rački.

Čavle – Problem s migrantima u zaleđu Rijeke komentirali su danas na tiskovnoj konferenciji predstavnici Unije Kvarnera.

– Želimo naglasiti da smo u  studenom 2018. otvorili javno temu koja očito u javnosti nije dobrodošla. Otvorili smo temu migranata. Tada smo govorili i apelirali da je potrebna reakcija države kako bi se na human način postupalo sa novim sada možemo reći stanovnicima Gorskog kotara. Činjenica je da migrantska ruta preko Gorskog kotara i zaleđa Kvarnera postoji. Postavlja se pitanje što se poduzima, gdje je reakcija države? Što je poduzeto, pitanje je koje se samo po sebi nameće, kazao je član Senata i predsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle Norbert Mavrinac.

Njegov kolega iz Senata Unije Kvarnera Goran Rački, ujedno i gradski vijećnik Grada Delnica, kazao je kako je imovina građana na meti od tada do danas.

Građani se opravdano bolje za svoju imovinu koju su godinama stjecali, a praktički bez svega ostaju preko noći. Slike koje su vidljive  užasavaju štete su sve veće i panika se uvlači prvenstveno u zabačena sela. Događaj koji je pogodio najviše naseljeno mjestu u Hrvatskoj naše Begovo Razdolje za naš pojam je strašan. Službene izjave koje smo čuli od MUP-a deklarativne su. Da u svakoj neprilici ima onih koji će pronaći priliku sigurno ima i biti će ali sigurno ovakve izjave nisu realne. Cjelokupna situacija treba biti primjer jačanja spremnosti države za ulazak u šengensku zonu odnosno kontrola granice Hrvatske iEuropske unije a samim time zaštita imovine i građana naše države, rekao je Rački.

Član Senata i načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović dodao je kako bi osobno bio presretan da su te kolone migranata, kolone stranih turista u obilasku Bijelih i Samarskih stijena.

– Ako netko od vladajućih smatra da će kolone migranata riejšiti problem depopulacije Gorskog kotara u velikoj je zabludi ili da ćemo dobiti novu kvalitetnu radnu snagu. U krivu su i svi oni koji misle da kolone migranata obogaćuju naš društveni, kulturni i sportski život, baš naprotiv. U krivu su i oni koji misle da su kolone migranata novi proizvod naših turističkih zajednica. Kolone migranata uništavaju sva trud turističkih zajednica, planinarskih društava, obiteljskih gospodarstava, iznajmljivača i sl. Na prostoru od Velike Kapele preko Ogulinskih masiva, Bjelolasice, Bitoraja, Risnjaka, Tuhobića, pa do Učke sve je uništeno i devastirano. U pitanju su milijunske štete. Za to netko mora preuzeti odgovornost, a taj isti će morati preuzeti i odgovornost kada se nešto puno gore od provale dogodi a sve zbog straha očaja, rekao je Brozović.

Predstavnici Unije Kvarnera apelirali da pomoć Policijskoj upravi PGŽ pruže policijske uprave iz ostalih županija, napomenuvši kako  odličan primjer za to može biti način funkcioniranja vatrogasaca koji jedni drugima idu u ispomoći.

– Djelatnici PU PGŽ daju svoj maksimum ali po nama ih nedostaje i smatramo da je nužna kontrola koridora za što je potreban veći broj djelatnika policije. Ovo nije samo problem HR ovo je problem i EU i tražimo da se od strane EU da se osiguranju svi tehnički i materijalni uvjeti prvenstveno mislimo na ljudstvo i tehničku opremljenost kako bi se na kvalitetan način mogli obavljati zadaci. Sve ovo skupa negativno je za naš kraj u smislu turizma u smislu gospodarstva i u smislu konkurentnosti Kvarnera poglavito Gorskog kotara koji je počeo pokazivati pozitivne pomake u turizmu ponajprije. Od vlade RH tažimo da se hitno oformi Fond za nadoknadu šteta učinjene na imovini i na konkurentnosti ruralnog područja odnosno Gorskog kotara. Činjenica je da ovim događanjima konkurentnost turističkog područja pada, isto tako i gospodarskog a o vrijednosti nekretnina ne treba niti govoriti. Vlada RH trebala bi regresno zatražiti od EU nadoknadu šteta koje su prouzročene, kazali su članovi Unije Kvarnera.

Tekst: Torpedo Media