Podružnica Unije Kvarnera za Cresko-lošinjsko otočje uputila je inicijativu Agenciji za obalni i linijski promet

Povodom ukidanja mjera zabrane dolaska na otoke Regionalna podružnica Unije Kvarnera za Cresko-lošinjsko otočje uputila je inicijativu Agenciji za obalni i linijski promet:

Temeljem najavljenog ukidanja propusnica te vraćanja u režim slobodnog kretanja, obraćamo Vam se s molbom da u okviru svojih nadležnosti osigurate povratak u uobičajni režim pomorskog prometa.

Trenutno nam nisu dostupne informacije je li takva odluka u razmatranju a smatramo da je zasigurno nužna iz više razloga. Najavljene promjene, jedna dodatna linija za relaciji Merag-Valbiska te otvaranje linije Porozina-Brestova tek 29. svibnja zasigurno ne zadovoljava potrebe otočnog stanovništva, kao i gospodarskih subjekata koji na otoku posluju.
Povratkom brzobrodskih linija omogućiti će se mogućnost sigurnijeg prometa ne samo prema Cresu i Lošinju već osobito prema manjim otocima. Stanovništvo se vraća u svoje redovne aktivnosti koje, između ostalog, znače i potrebu odlaska na kopno zbog zdravstvenih i sličnih razloga.

Ujedno molimo da se vozni red na liniji Merag-Valbiska vrati u uobičajeni raspored, ili da se barem postepeno uvode dodatne linije jer je na postojećim pojačan promet. Prema našim saznanjima, već se dogodilo da na jutarnjem polasku iz Valbiske trajekt ne može primiti sva vozila, a otočanima popodnevna pauza u vožnjama između 15.45 i 20.00 sati preduga za organizaciju odlaska na kopno.

Iz istog razloga molimo da se ponovno uspostavi red plovidbe na liniji Porozina-Brestova jer dio dostave prema otocima (a posebno oni dobavljači koji kreću s područja Liburnije i Istre) koji inače koriste tu liniju trenutno koriste Valbisku – Merag i time uzrokuju dodatne gužve.

Vjerujemo da nam je svima cilj ostvariti što manje gužve u javnom prijevozu, uvođenjem više linija, a posebno brzobrodskih uz javni cestovni promet, omogućiti ćemo svim stanovnicima ostvarivanje njihovih prava kao i provođenje epidemioloških mjera sigurnosti u prometu.

Dok je smanjenje linija bilo opravdano u uvijetima zabrane kretanja i olakšalo kontrolu kretanja uz propusnice te provedbu mjera zabrane korištenja javnog prijevoza na otoke, ukidanjem tih mjera smanjenje linija nema više opravdanja.