Vedran Kružić (Unija Kvarnera): ‘Želimo spustiti 4 puta više poreznih sredstava na razinu regije’

Opatija – Unija Kvarnera predstavila je jučer građanima Opatije i Liburnije dio svog izbornog programa te kandidata s liste za parlamentrne izbore.

– Vrijeme je za značajne promjene. Prije ekonomske reforme potrebno je provesti političku reformu. Potrebno je provesti hitnu političku, gospodarsku i fiskalnu decentralizaciju države. Želimo da o vlastitom razvoju i prioritetima regije njihovi stanovnici odlučuju samostalno. Želimo spustiti 4 puta više poreznih sredstava ili 40 posto na razinu regija. Porezni prihodi moraju se ulagati u regijama gdje nastaju. Na taj način jačamo regije i gradove omogućavajući im kvalitetniji mehanizam planiranja i upravljanja vlastitim razvojem i konkuretnošću. Želimo da regije upravljaju zdravstvenim i 

obrazovnim sustavom, da znatno utječu na upisne kvote, pokretanje novih programa i studija, ravnopravno sudjeluju u izradi programa i kurikuluma sukladno regionalnim interesima i potrebama, kazao je Vedran Kružić, opatijski gradski vijećnik i kandidat stranačke liste koja se natječe u 8. izbornoj jedinici.

Istaknuo je kako su najvredniji resurs nekog društva i regije – ljudi, a nepravedno je zapušteno ulaganje u njihove kompetencije i znanja.

– Potrebno je značajnije ulaganje u obrazovanje, opremanje škola, ulaganje u kvalitetu nastave. Unaprjeđenjem uvjeta i statusa u društvu želimo motivirati najkvalitetnije u društvu da se odluče za karijeru u obrazovanju i znanosti. Hrvatska je posljednja u EU u domeni cjeloživotnog učenja. Predlažemo poseban instrument „voucher vještina“, svojevrsni poticaj cjeloživotnog učenja za stanovnike svih dobnih skupina. Ulaganje u znanje istinski je izvor novostvorene vrijednosti i garancija budućeg razvoja regije, kazao je Kružić, dodavši kako su sveučilišta, veleučilišta i potporna poduzetnička infrastruktura, centri znanja i inovacija na kojima počiva budući rast.

 

Istaknuo je kako se ovaj kraj mora razvijati u smjeru konkurentne i pametne najviše životne kvalitete i standarda.

– Samo razvijeno gospodarstvo može omogućiti veće ulaganje u standard javnih usluga koje doprinose rastu kvalitete života. Gospodarstvo PGŽ mora biti temeljeno na naprednim tehnologijama, uslužnim djelatnostima više vrijednosti te na „plavom gospodarstvu“, digitalnom transformacijom tradicionalnih industrijskih sektora. „Plavo gospodarstvo“ predstavlja sve gospodarske aktivnosti povezane s morima ili obalnim područjima sa ciljem jačanja gospodarskog rasta i razvoja, otvaranja radnih mjesta i poboljšanja kvalitete života sredina uz more s imperativom očuvanja morskih eko sustava. Istraživanje i razvoj na području plavog gospodarstva u suradnji sa fakultetima, centrima izvrsnosti i kompetencija te znanstvenim institutima potencijal je stvaranja novog konkurentnog inovacijskog ekosustava. Jadranska Hrvatska danas je europska regija s najmanjim ulaganjem u istraživanje i razvoj u mediteranskom dijelu EU (0.3 posto BDP-a), istaknuo je Kružić, dodavši kako je gospodarski rast potrebno uskladiti s uvažavanjem zaštite okoliša i prirodnih bogatstava Republike Hrvatske i njezinih regija.

– Potičemo razvoj „gigabitnog društva“ kojim se ostvaruje društvo jednakih šansi, gdje god živjeli ili poslovali, omogućavanjem pristupa širokopojasnom internetu ili mrežama velikih brzina na ukupnom teritoriju Hrvatske. U Primorsko-goranskoj županiji je potrebno uspješno dovršiti 350 milijuna KN vrijedan projekt ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu, Rural Network u sklopu koncepta e-županija, sa ciljem zadržavanja stanovnika i razvoja poduzetništva na ruralnim područjima. Na izgrađenu infrastrukturu potrebno je implementirati usluge pametnog obrazovanja, dijagnostike i telemedicine na daljinu, brojne alate preventive ili skrbi o osobama treće dobi, usluge javne uprave bez papira i sl. Dostupnost pristupa brzinama interneta nove generacije potrebno je garantirati Ustavom RH. Pružite podršku Uniji Kvarnera i nositelju liste Marku Boras Bandiću, poručeno je. Unija Kvarnera glas je Liburnije u hrvatskom Saboru, poručeno je na jučerašnjem skupu.

IZVOR: poduckon.net