UK na godišnjoj skupštini organizacije European Free Alliance (EFA)

Rijeka – Prošli tjedan je u Bruxellesu boravila delegacija nase stranke na godišnjoj skupštini organizacije European Free Alliance. EFA je europska politicka stranka koja okuplja progresivne regionalne stranke u Europi, koje zagovaraju decentralizam i regionalizaciju. EFA-ini prioriteti su zastita ljudskih prava, odrzivi razvoj i vladavina prava. U sadasnjem sazivu, EFA koalira sa strankom Zelenih, te je trenutno cetvrta po broju zastupnika u EU parlamentu

Na godisnjoj skupstini su nas predstavljali nas predsjednik, Davor Willheim i Majda Manjgotic Paravic, a na poziv Liste za Rijeku u svojstvu promatraca. Bitno je napomenuti da je Lista za Rijeku jedina punopravna clanica ove stranke iz Hrvatske, a na izborima odrzanim na godisnjoj skupstini po prvi puta ima i svoju clanicu izabranu za dopredsjednicu stranke, gospodu Nelidu Pogacic. Za novu predsjednicu EFA-e izabrana je Baskijka Lorena Lopez de Lacalle.

Stranka podrzava Coppieters fondaciju, cija je skupstina odrzana takoder proteklog tjedna a  koja se bavi istrazivanjem kulturalne i jezicne razlicitosti, decentralizacijom, reformom javne uprave, politickim i ekonomskim upravljanjem vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini, ljudskim pravima i  te promocijom mira i dijaloga. Fondacija je pokrovitelj nad znanstvenim skupom koji će u Rijeci biti održan 19. ožujka povodom 300-te obljetnice proglašenja grada Rijeke slobodnom kraljevskom lukom. 

U sklopu djelovanja skupstine je osnovana radna skupina za prekograničnu suradnju ‘Central European Alliance’ u kojoj ce sudjelovati Lista za Rijeku . Članice ove radne skupine su regionalne političke stranke iz Južnog Tirola, slovenske Istre, Bavarske, Moravske, Slovačke, Alzasa, Rijeke, Koruške, Vojvodine i Transilvanije, a prvi sastanak grupacije očekuje se sredinom lipnja u Kopru. 

"Opci dojam naseg gostovanja na EFA skupstini i pratecim dogadajima u Bruxellesu moze se opisati u najmanju ruku kao zanimljivo iskustvo. Slusajuci izlaganja regionalnih stranaka iz raznih krajeva Europe, vidljivo je kako se susrecemo sa slicnim problemima, prvenstveno vezanima za veliki porast krajnosti u Europi sklonih totalitarizmu, i netolerantnosti drustva, ekoloskim problemima, problemima manjina, te potrebe za ocuvanjem kulturne, povijesne te jezicne bastine. Druzili smo se i razgovarali sa raznim strankama u cilju upoznavanja i predstavljanja naseg kraja a posebice sa strankama regija blizih nama, iz Slovenije, Italije, Austrije i Vojvodine.", dojam je naseg predsjednika, Davora Willheima.

Nasi predstavnici su imali priliku razgovarati s gospodom Lorenom Lopez de Lacalle, predstaviti djelovanje nase stranke i potencijale razvoja nase regije uz izazove koje nosi visoka centralizacija u Hrvatskoj. Vodstvo EFA-e je izrazito otvoreno za nastavak suradnje kroz nasu aplikaciju u status promatraca ili clana te daljnje kontakte sa clanicama EFAe. Osim kontakata u okviru EFAe, nasi predstavnici su takoder imali priliku posjetiti flamanski parlament te se predstaviti i predsjedniku flamanskog parlamenta, gospodinu Janu Peteru Peumansu koji je vodio obilazak parlamenta i predstavio kompleksan politicki sustav u Belgiji te posebnost flamanskog parlamenta kao vaznog politickog cimbenika u Belgiji.