Unija Kvarnera i Lista za Rijeku: Sporazum 'Platforma 051' za jaku Rijeku, Kvarner i regiju

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera: Sporazum 'Platforma 051' za jaku Rijeku, Kvarner i regiju

Predstavnici Liste za Rijeku i unije Kvarnera danas su potpisali međustranački sporazum o suradnji na izradi zajedničke programske 'Patforme 051' Rijeke, Kvarnera i regije.Kako je istaknuo predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, radi se o logičnom nastavku dobre suradnje političkih opcija koje su se na nedavno održanim mjesnim izborima potvrdile kao uvjerljivo treća politička snaga u gradu Rijeci.


- Smatramo da je u postojećim okolnostima u državi i gradu u kojima se događaju tektonske promjene uz uspon populizma i slabljenje političkih opcija koje su u našoj regiji imale veliku biračku podršku, bitno stvoriti platformu koja će biti građanski glas Rijeke i Kvarnera, naglašava Švorinić koji najavljuje kako će to učiniti upravo novostvoreni regionalni blok.

- Riječki i kvarnerski regionalizam ne samo da treba opstati nego mora postati dominantna politička snaga u našem gradu i regiji jer bez dominantne regionalne opcije nema jake Rijeke i Kvarnera, zaključio je.

Predsjednik Unije Kvarnera Davor Willheim istaknuo je niz primjera koji govore u prilog tezi da centralističke opcije ne mogu kvalitetno zastupati riječke i kvarnerske interese.

 - Saborski zastupnici centralističkih opcija u Saboru glasaju suprotno interesima regija iz kojih dolaze. Primjerice, HDZ-ovi su u Saboru glasali za LNG plutajući terminal iako su lokalno bili protiv, a SDP-ovi za izmjene zakona o brdsko-planinskim područjima iako su se u našoj regiji zalagali protiv toga. Europske regije koje predstavljaju regionalne stranke su razvijenije i u tom smjeru treba ići i naša regija, istaknuo je.

Član predsjedništva Liste za Rijeku Filip Jakovac ističe kako je jedan od prioriteta političkog djelovanja Liste za Rijeku zaštita riječkog identiteta i upravo taj dio programa namjerava ugraditi i u buduću programsku platformu.
 - Rijeka i Kvarner nalaze se u središtu naše politike. Želimo zastupati građanske i liberalne vrijednosti našeg grada i regije i tom smislu zalažemo za regiju i grad s nultom tolerancijom prema nepoštivanju ljudskih i manjinskih prava, govoru mržnje i svim oblicima nasilja, korupcije i kriminala, zaključuio je.

Član senata Unije Kvarnera Valerij Jurešić ističe kako stranke potpisnice ovog Sporazuma izražavaju bliskost svojih političkih programa, poglavito u razvoju demokracije, uključivanju građana u procese odlučivanja o javnom dobru, decentralizacije i regionalizacije, jačanju pravne države, ljudskih prava i sloboda, povećanju održivog i pametnog gospodarskog rasta i zaposlenosti, zaštiti okoliša i napretka regije u svakom pogledu.

 - U tom smislu formirati će se zajedničko Programsko stručno tijelo koje će sačinjavati po 7 članova predstavnika svake strane od kojih će najmanje tri biti stručnjaci i ne nužno stranački opredijeljeni ljudi.