PROSVJED ZBOG KONTINUIRANOG NEUVAŽAVANJA PRIJEDLOGA

DELNICE – Kod izglasavnja delničkog proračuna za 2019. godinu, vijećnici PGS-a, SDP-a, HSU-a i Unije Kvarnera odlučili su šutjeti a tim presedanom napraviti tihi prosvjed vladajućima koji radi svoje većine kontinuirano ne podržavaju njihove prijedloge. Obrazloženje javnosti o toj svojoj protestnoj šutnji na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Delnica dali su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji predstavnica PGS-a Tanja Jakovac, predsjednik SDP-a Delnice Igor Pleše i član predsjedništva Unije Kvarnera Goran Rački. Prilikom sastavljanja prijedloga proračuna za 2019. godinu nitko nas nije konzultirao Kontinuirano ne podržavanje naših prijedloga od strane vladajućih potvrđuje činjenica da prilikom sastavljanja prijedloga proračuna za 2019. godinu nitko nas nije konzultirao.

 Naše mišljenje nije bitno iako smo u oporbi gotovo jednaki po broju članova ( 8:7) a jedini način da se ono čuje bilo je da predložimo izmjene putem javnog savjetovanja. Jedini smo vijećnici koji smo detaljno proučili gradski proračun i dali nove poglede na razvoj grada te s tim u vezi i nove prijedloge. Odbačena je naša ideja financiranja projektne dokumentacije za izgradnju zaobilaznice Naši su se prijedlozi pročitali, ali su svi odbačeni.
Drugi krug pokušaja bili su amandmani, podnijeli smo ih pet i niti jedan nije prošao, istaknuli su sudionici tiskovne a potom iznjeli svaki od odbijenih prijedloga kako bi javnost s njima upoznali i građanima dali priliku da sami procjene imaju li oni smisla.
– Odbačena je naša ideja financiranja projektne dokumentacije za izgradnju zaobilaznice do poslovne zone Seting koja bi rasteretila centar grada od prometovanja teških kamiona, zatim ideja financiranja dokumentacije za izgradnju pločnika od Crnog Luga do NP Risnjak, nije prihvaćen niti naš amandman povećanja sufinanciranja izrade glavnog projekta rekonstrukcije stadiona kao i prometno rješenje pješačkog prijelaza kod INA benzinske stanice, zatim ideja da se sredstva namijenjena za poklon pakete umirovljenicima daju socijalnim slučajevima u Delnicama te projedlog uređenja plaže Pritiske u dolini rijeke Kupe koja je nepravedno zanemarena u posljednjih nekoliko godina.
Vladajućima nedostaje vizija kako bi Delnice trebale izgledati u budućnosti Mi područje grada Delnica vidimo drugačije. Vidimo Crni Lug kao mjesto koje će se razvijati prvenstveno zbog blizine prekrasnog Nacionalnog parka koji mora biti pokretač gospodarskih i turističkih aktivnosti crnoluškog kraja. Vidimo dolinu rijeke Kupe kroz razvoj turizma, ali i pokretanje manjih gospodarskih subjekata koji će zadržati mlade, ali i privući novo stanovništvo. Vidimo Lučice kao modernu poslovnu zonu u kojoj će raditi stotine ljudi na samo nekoliko stotina metara od ulaska na autocestu. Konačno vidimo Delnice kao mali uspješan grad koji će imati sve sadržaje potrebne za život.
Kako bi se to dogodilo potrebno je postaviti prioritete. Potrebno je znati gdje želimo biti za pet ili deset godina, koje grane gospodarstva želimo stimulirati, kamo usmjeravati turističke aktivnosti. Nažalost bojimo se da vladajućima nedostaje vizija kako bi Delnice trebale izgledati u budućnosti, istakuli su na tiskovnoj, predstavnici delničke oporbe obrazlažući svoju protestnu šutnju kojom su između ostalog pokazali i kako to otužno izgleda kad vijećnici nisi uključeni u raspravu uz zaključak da iako ove godine nisu uspjeli od svojih prijedloga neće odustajati.
AUTOR: Gorske novosti FOTO: Ustupio SDP Delnice