Čavle – Unija Kvarnera dobila je svoju prvu regionalnu podružnicu –
u Čavlima je u utorak navečer osnovana podružnica Riječki prsten, koja obuhvaća Kastav, Viškovo, Klanu, Jelenje, Čavle, Kostrenu, Kraljevicu i Bakar.
- U proteklom razdoblju predstavili smo se kao stranka koja može otvarati važne teme za građane ovog kraja i nuditi dobra rješenja za njihove probleme, pa smo između ostalog pokrenuli pitanje oslobađanja od plaćanja mostarine na Krčkom mostu ili cestarine za dionicu Kikovica – Vrbovsko za građane Gorskog kotara, problema s alohotnom divljači...

Osnivanjem podružnica želimo se još više približiti građanima, kako bismo njihove probleme „stavili na dnevni red“, da se o njima raspravlja i da ih se rješava čim brže i kvalitetnije, kazao je Norbert Mavrinac, predsjednik 

Općinskog vijeća Općine Čavle, koji je izabran za predsjednika podružnice Riječki prsten.
Za potpredsjednike su izabrani Ivona Babić i Alen Šimatić, za tajnika Aljoša Žeželić koji je vijećnik u Općini Čavli. Gradski i vijećnici automatizmom ulaze u predsjedništvo podružnice, pa su tako u to tijelo ušli i vijećnik u Gradu Kastvu Šehrizad Begić te vijećnici u Općini Kostrena Tatjana Smeraldo, Mirela Marunić i Davor Wilheim, dok je za devetog člana izabran dugogodišnji predsjednik Županijske skupštine Marinko Dumanić.
- Imamo niz kvalitetnih kadrova, od onih koji su dali velik obol na javnim dužnostima ovog kraja, a među kojima su uz, primjerice, bivšu načelnicu Kostrene Mirelu Marunić ili bivšeg predsjednika Županijske skupštine Dumanića, i prvi načelnik Čavala Mladen Valjan, do onih koji tek kreću u politički rad na dobrobit kraja u kojem žive. Od 51 člana, koliko ih okuplja podružnica Riječkog prstena, osnivačkoj skupštini odazvalo se njih tridesetak, rekao je Mavrinac, dodavši kako će Unija Kvarnera biti otvorena za sve inicijative i probleme građana, koji ga mogu kontaktirati i izravno putem e-maila na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Član Senata – najvišeg tijela stranke – i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić dodao je kako Unija Kvarnera neće težiti masovnosti, već ostvarivanju čim kvalitetnije suradnje s građanima i zastupanju njihovih ideja. - Temeljna vodilja nam je da na području Kvarnera, koji obuhvaća geografski prostor od Paga do istočnog dijela Istre, artikuliramo sve one teme bitne za naš kraj – da je to regija u kojoj će ljudi htjeti ostati živjeti i realizirati sve svoje želje, ideje i potrebe.
Zbog toga smo se okupili oko regionalne ideje, koja na ovom području ima velik potencijal, jer su regionalne stranke nekad dobivale preko 35 posto na izborima, a danas su skromno zastupljeni. Upravo to je naš cilj - stvoriti jaku regionalnu stranku koju će građani prepoznati, rekao je Boras Mandić.
Kazao je kako će Unija Kvarnera imati deset podružnica – Riječki prsten, Rijeku, Liburniju, Gorski Kotar, Rab, Pag, Primorje koje će obuhvaćati prostor od Crikvenice preko Senja do Karlobaga, Cres – Lošinj, Krk i Labinšćinu.
- Odluka da radimo ovakav organizacijski ustroj, između ostalog, i poruka je o sadašnjem teritorijalnom ustroju. Ne znači to nužno da ćemo zagovarati spajanje jedinica lokalne samouprave, ali svakako smatramo da se trebaju povezivati funkcionalno – po pitanjima turizma kao zajedničke destinacije, suradnje u komunalnim pitanjima, obrazovanju...
Ima danas u tome dobrih primjera, kao što je Krk, ali i loših u koje spada Gorski kotar, zaključio je Mandić.