Član senata Unije Kvarnera Vedran Kružić ocijenio je je da neprihvatljiva lakoća kojom se olako odričemo proizvodnje Hrvatskoj.

– Brodogradnja je posljednji nacionalni sofisticirani proizvod. Gašenjem brodogradnje hrvatska obala postaje prostor samo jedne industrije – turizma. Za Uniju Kvarnera odlazak aktualne uprave Uljanika predstavlja apsolutni prioritet. Vlada RH u posljednjih je pet godina isplatila 845 milijuna subvencija za restrukturiranje 3. maja.

Isisavanje pozajmicama
Isisavanje 530 miljuna kuna pozajmicama,

 koji uprava Uljanika uporno naziva »redovnim poslovanjem« ugrozio je opstojnost i nastavak proizvodnje u 3.maju. Nevjerojatno zvuči kako je odlukom Nadzornog odbora iz veljače 2018. pružena puna podrška važećem sastavu uprave Uljanika nakon niza godina lutanja i nespremnosti 

za ozbiljnu transformaciju brodogradilišta. Ozbiljne industrijske nacije shvaćaju da je brodogradnja politička industrija. Od velikog značaja za razvoj ove industrije pronalazak je održivih mehanizama podrške brodogradnji.

Važan instrument predstavlja dugo najavljivani jamstveni program kojim bi se definirali uvjeti i pravila ishođenja državnih jamstava maloj i velikoj brodogradnji, fondovima koji koriste ozbiljne industrijske nacije u EU, izjavio je Kružić.

On je uvjeren da je za opstanak 3. maja neophodno osigurati hitno vraćanje pozajmice u iznosu od 530 milijuna kuna što osigurava nastavak proizvodnje, nabavku materijala, isplatu plaća i plaćanje obveza dobavljačima.– Od iznimne je važnosti, uz aktivnu podršku Vlade, pronaći etabliranog strateškog partnera kojem nije za cilj prenamjena prostora u stambeno turističku namjenu već zadržavanje i razvoj i održivu transformaciju brodogradnje na ovim prostorima. Brodogradnje koja u budućnosti neće biti na teret poreznim obveznicima, zaključio je Kružić.


Činjenica je da je 3. maj pripojen Uljaniku političkom odlukom pa je red da se političkom odlukom od Uljanika i razdruži, rekao je Sandi Basić

Lista za Rijeku podržava opravdane zahtjeve radnika 3. maja, a dopredsjednik te stranke Sandi Basić naglasio je da je neophodno isplatiti srpanjske plaće, vratiti Uljanikov dug i razdružiti 3. maj iz Uljanik grupe kako bi se pronašao novi strateški partner.

– Činjenica je da je 3. maj pripojen Uljaniku političkom odlukom pa je red da se političkom odlukom od Uljanika i razdruži. Činjenica je da je uprava Uljanik grupa iskoristila pozitivno poslovanje 3.maja za sanaciju svojih poslovnih promašaja u brodogradilištu Uljanik i na taj način riječku tvrtku dovela u izrazito tešku situaciju.

Sumnjivo potrošene milijarde
I sve to unatoč činjenici da je Vlada prema kupoprodajnom ugovoru, kojim je prepustila za kunu riječko brodogradilište Uljaniku, bila dužna nadzirati klauzule tog ugovora. Državne intervencije i sanacija brodogradilišta u svijetu nisu novost. Kada je Koreja sanirala svoja brodogradilišta, dva direktora su osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne zbog nenamjenskog trošenja novca i prikrivanja podataka. U Hrvatskoj nikakve odgovornosti nema iako su na sumnjiv način utrošene milijarde poreznih obveznika, upozorio je Basić.