Boras Mandić o zabranjenoj zastavi: Od ministra koji broji jačinu aplauza na stranačkim skupovima nismo ni očekivali ništa više
www.rijekadanas.com
 
Odluku kojom je ministar uprave Lovro Kuščević zabranio korištenje riječke trobojnice kao službene gradske zastave osvrnuo se i Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera).

– Odluka Ministarstva uprave o uskraćivanju prava Riječanima na vlastitu zastavu je negacija i nepoštivanje jednoglasne odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke. Grad Rijeka ima pravo na svoju zastavu koju je koristio od druge polovice 19.stoljeca i koja izvorište ima u grbu grada Rijeke iz daleke 1659. kojeg je gradu Svetog Vida dodijelio hrvatski kralj i austrijski car Leopold I.
Zastava je bila zabranjivana u vremenu talijanske i jugoslavenske uprave pa je danas jako teško prihvatiti da u 
Hrvatskoj Vlada Republike Hrvatske negira pravo Riječanima na isticanje vlastitih simbola u vlastitoj državi. Žalosno je da vlastita država poput najgorega okupatora ponižava svoje građane, iskrivljuje povijesne činjenice, negira volju građana, derogira stečene civilizacijske vrijednosti, uzimajući pravo nama Riječanima na svoj identitet, na svoju povijest i na svoj ponos.
No, od ministra koji u svom mandatu nije započeo niti jednu reformu, koji broji jačinu aplauza na stranačkim skupovima, objektivno nismo ni mogli očekivati ništa više. To je očito doseg limitiranog ministra u vladi koja ove dane pokazuje koliko joj je stalo do Rijeke i Kvarnera.
Unatoč svemu vrlo brzo Rijekom će se zavijoriti riječka zastava a jedan primjerak ću osobno poslati ministru Kuščeviću u Zagreb da je izvjesi na zgradu ministarstva u Maksimirskoj 63, zaključio je Boras Mandić.