Marko Boras Mandić i Darijo Vasilić najavili tužbu protiv države...
Torpedo media - Davor Žic

Vasilić i Boras Mandić poručili su kako će, ukoliko do kraja godine Vlada ne bude ukinula mostarinu, Unija Kvarnera i PGS podignuti ustavnu tužbu po dvije osnove – članku 3. koji definira jednakost kao temeljnu vrednotu ustavnog poretka Hrvatske i članku 52. koji jasno definira značaj otoka u Hrvatskoj.


Krk – Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić (Unija Kvarnera) i gradonačelnik Krka Darijo Vasilić (PGS) održali su danas na Krčkom mostu zajedničku konferenciju za medije na kojoj su najavili nove korake u borbi za ukidanje mostarine.
– Krčki most je odavno otplaćen i naplata je već odavno trebala biti ukinuta, jer za nju nema ni potrebe ni osnove, s obzirom da se godišnje ubere preko 70 milijuna kuna, a prosječno godišnje održavanje stoji oko pet ili šest milijuna kuna. Ponajmanje ima potrebe za dodatno povećanje cijena mosta tijekom sezone. To je jedini most u Hrvatskoj pod naplatom. Mostovi koji se sada grade
– Čiovo i Pelješki most će biti besplatni, što stavlja u neravnopravni položaj 

 stanovnike Kvarnera, rekao je Vasilić. Boras Mandić složio se kako su građani Kvarnera su u neravnopravnom položaju, a pogotovo stanovnici kvarnerskih otoka.
– Iako otočani imaju besplatnu mostarinu, oni plaćaju trošak mosta u cijeni svakog proizvoda koji dođe na Krk, a kasnije i na Cres ili Rab, a to poskupljuje život na otocima. Sada ponovo umjesto ukidanja mostarine imamo dodatno poskupljenje, dok je drugima mostarina i tunelarina besplatna, rekao je primorsko-goranski dožupan. Usporedio je cijenu mostarine za Krčki most s cestarinom na hrvatskim autocestama, kazavši da je cijena koju se za dolazak na Krk plaća čak šezdeset puta veća od one koju plaćaju vozači od Rijeke do Zagreba.
– Usporedbe radi koliko je to veliki „harač“, dovoljno je kazati se da za 1,4 kilometra, koliko je dugačak most, plaća 39 kuna što po kilometru ispada preko 30 kuna, a dok autocesta Rijeka – Zagreb, uz cestarinu od 77 kuna za oko 150 kilometara vozačima stvara trošak od 50 lipa po kilomeru. Dodatno je to apsurdno ako znamo da je Krčki most odavno otplaćen, a autocesta izrazito skup projekt s punim profilom i uz desetine zahtjevnih objekata.
To je zorni primjer koliko je naplata Krčkog mosta diskriminirajuća za svakoga tko ju plaća, rekao je Boras Mandić. Vasilić i Boras Mandić poručili su kako će, ukoliko do kraja godine Vlada ne bude ukinula mostarinu, Unija Kvarnera i PGS podignuti ustavnu tužbu po dvije osnove – članku 3. koji definira jednakost kao temeljnu vrednotu ustavnog poretka Hrvatske i članku 52. koji jasno definira značaj otoka u Hrvatskoj. – Procijenit ćemo ima li potrebe tužiti Vladu i nadležnim europskim institucijama, što bi potezalo i povrat svih neosnovano ubranih prihoda na tom objektu, poručili su Vasilić i Boras Mandić.