Unija Kvarnera osnovala regionalnu podružnicu Liburnija
Lovran, 29.listopad 2018. Unija Kvarnera u ponedjeljak je navečer u Lovranu osnovala regionalnu podružnicu Liburnija, koja obuhvaća Matulje, Opatiju, Lovran i Mošćeničku Dragu. Osnivanjem podružnica želimo se još više približiti građanima, kako bismo rješavali njihove svakodnevne probleme sa namjerom da se o njima raspravlja te da ih se što brže i kvalitetnije rješava , kazao je Siniša Vilke, gradski vijećnik Općinskog vijeća Općine Lovran, koji je izabran za predsjednika podružnice Liburnija.

Stranka je parlamentarna u Matuljima, Opatiji i Lovranu gdje imaju predsjednika vijeća. Za predsjednika podružnice izabran je Siniša Vilke (Lovran), dopredsjednici su Vedran Kružić (Opatija) te Branislav Petković (Lovran). Za tajnika stranke imenovan je Zlatko Saračević (Matulji) dok su u predsjedništvo regionalne podružnice , uz ranije navedene članove, izabrani Dominik Rubeša (Matulji), Bruno Starčić (Opatija) te Marko Boras Mandić (Matulji).

- Aktualni problem zbrinjavanja komunalnog otpada koji se na neprimjeren te nedovoljno pripremljen način danas odvija na prostoru Liburnije samo je jedan u nizu izazova koji hitno i kvalitetno moramo riješiti suradnjom i drugačijim modelom prikupljanja zajedničkog komunalnog društva, smatra Vilke označavajući problem iseljavanja stanovništva i pad nataliteta najvećom prijetnjom budućem razvoju liburnijskog kraja čemu se moramo oduprijeti aktivnim politikama poticanja poduzetništva, zapošljavanja te smanjenjem poreznog opterećenja.
- Projekt dovršetka izgradnje sportske dvorane u Lovranu, obnova škole, izgradnja društvenog doma, izgradnja novih i ulaganjem u obnovu postojećih dječjih igrališta kao i otvoranje nove igraonice za predškolsku djecu, samo su neki projekti kojima Unija Kvarnera želi doprinijeti zadržavanju mladih obitelji u Lovranu, zaključuje Vilke. Cilj Unije Kvarnera je na Liburniji izgraditi snažnu i prepoznatljivu regionalnu opciju obzirom da su građani Liburnije uvijek rado davali povjerenje strankama regionalnog predznaka, istaknuto je na osnivačkoj skupštini podružnice Liburnija. U Uniji Kvarnera smatraju da se liburnijske lokalne samouprave trebaju povezivati funkcionalno – po pitanjima turizma kao jedinstvene destinacije, suradnje na unapređenju komunalnih usluga, obrazovanju.
- Ključno pitanje koje će si postavljati dužnosnici Unije Kvarnera u svojem djelovanju jest, što je najbolje za našu regiju i za razvoj gradova na području Liburnije? Želja nam je stvoriti napredno društvo temeljeno na obrazovanju, otvorenosti i pravednosti što pretpostavlja značajnije ulaganje, opremanje i modernizaciju liburnijskih škola na način primjeren digitalnom dobu. Želja nam je stvoriti preduvjete za pokretanje novog poduzetničkog ekosustava koji će uz podršku uspješnih postojećih tvrtki u ostalim sektorima povezivati turizam s kreativnim industrijama, zdravstvenim sektorom te proizvodnjom autohtonih proizvoda, smatra opatijski gradski vijećnik i dopredsjednik podružnice Vedran Kružić

- Zaustavljanje višegodišnje prakse neracionalnog ulaganja u projekte bez društvene opravdanosti, izgradnja opatijskog centralnog trga Slatina, značajnije ulaganje u model povratka kongresnog turizma u Opatiju, ukidanje prireza porezu na dohodak kao mjere smanjenja poreznog opterećenja stanovnika kao mjera zadržavanja i privlačenja mladih obitelji u Opatiji, samo su neki od projekata koje će zastupati Unija Kvarnera. - Planiranje i izgradnja novih pametnih naselja predviđenih za mlade obitelji sa ciljem zadržavanja i privlačenja istih u Opatiju te uvođenje koncepta pametnog grada sa ciljem podizanja efikasnosti i dostupnosti komunalnih i javnih usluga, te kvalitete života kao i poticanje modela javno privatnog partnerstva na svim budućim opatijskim projektima (plaža Slatina, garaže, aquaparkovi, Ljetna pozornica) obilježiti će javne politike koje želimo kao snažna regionalna politička opcija realizirati uz punu participaciju građana , zaključuje Kružić. Član Senata – najvišeg tijela stranke – i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić dodao je kako Unija Kvarnera neće težiti masovnosti, već ostvarivanju čim kvalitetnije suradnje s građanima i zastupanju njihovih ideja. - Temeljna vodilja nam je da na području Kvarnera, koji obuhvaća geografski prostor od Paga do istočnog dijela Istre, artikuliramo sve one teme bitne za naš kraj strpljivo stvarajući regiju u kojoj će ljudi željeti živjeti te moći realizirati sve svoje želje, ideje i potrebe.
Zbog toga smo se okupili oko regionalne ideje, koja na ovom području ima velik potencijal, jer su regionalne stranke nekad dobivale preko 35 posto na izborima, a danas su skromno zastupljene. Upravo to je naš cilj - stvoriti jaku regionalnu stranku koju će građani prepoznati, rekao je Boras Mandić.

Unija Kvarnera imati će deset regionalnih podružnica – Riječki prsten, Rijeku, Liburniju, Gorski Kotar, Rab, Pag, Primorje koje će obuhvaćati prostor od Crikvenice preko Senja do Karlobaga, Cres – Lošinj, Krk i Labinšćinu.